Може да се осъществи добив на природен газ от българското находище

...
Може да се осъществи добив на природен газ от българското находище
Коментари Харесай

Експерт: България има големи резерви от газ

" Може да се реализира добив на природен газ от българското находище Калиакра-запад. Над милиард резерви стоят и не се употребяват. В Северозападна България също има залежи, които не се създават. Има боязън от " Газпром ". Това съобщи за " Твоят ден " енергийният специалист Иван Хиновски.

По думите му през днешния ден на Българския енергиен конгрес ще бъдат оповестени 20 ограничения, с които България ще редуцира повече от половината ползване на природен газ. Той увери, че ще имат огромен резултат за нашата стопанска система. " Нека се лимитират до най-малко съветските доставки на газ, само че в случай че това се случи, би трябвало да внасяме полутечен газ, само че той е по-скъп, а ние нямаме инфраструктура. Без съветския газ обричаме отоплението на огромните градове на прекъсване. Намаляването на цените на съветските снабдители към този момент е реалност ", уточни той. 

" Можем да се молим за виртуални доставки на полутечен газ. Защо нямаме съглашение за импорт от Турция? Тази опция въобще не съществува ", попита Хиновски. И добави, че след рухването на мораториума се чака растеж на тока с дребни проценти - до 3% на свободния пазар. За промишлеността обаче е друго.

От своя страна икономистът Красен Станчев също счита, че фактически е нужна инфраструктура за полутечен газ, само че в сегашната обстановка съветските газ и петрол са единственият източник на Русия, с цел да финансира военните си дейности. " Тя няма по какъв начин да вдигне цените, тъй като е подвластна от тези доходи. От 3-4 дни съветските снабдители на петрол към този момент понижават цените, Русия е в на практика банкрут, не може да търгува. Според него единствено 1/8 от стопанската система у нас се основава на природен газ.

" Потребителската кошница ще нарастне с 1/3 до края на годината ", предвижда икономистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР